Nieuws

  • In gesprek met werkcoach Israa

    Israa al Dalou is werkcoach binnen Team Inburgering. De nadruk op werk in de nieuwe wet is een goede zaak, maar niet altijd makkelijk voor nieuwkomers, merkt ze. “Als werkcoach help ik mensen om de nieuwe situatie te accepteren en nieuwe kansen te zien.”

  • Perspectief voor de lange termijn

    Wat maakt het nieuwe inburgeringsstelsel nou écht anders dan het oude? Daarover hebben de schrijvers van een nieuw beleidskader nagedacht. Want de nieuwe Wet Inburgering laat veel ruimte voor een eigen invulling.

  • “Wat ik in Eritrea zocht, vind ik in Nederland”

    Hoe is het om je land te verlaten en een nieuw leven op te bouwen in Nederland? We vragen het aan Roza, die in 2015 vanuit Eritrea naar Nederland kwam. Haar inburgering heeft ze een paar jaar geleden afgerond. Hoe kijkt ze daarop terug?

  • Even voorstellen: Team Inburgering

    Al sinds 2018 begeleidt de RSD nieuwkomers in de regio naar passende werk- of participatieplaatsen. Deze ervaring komt het Team Inburgering goed van pas bij de uitvoering van de nieuwe Wet Inburgering. Coördinator Esther van Oorschot stelt het team voor en blikt vooruit.

  • Kennismaken met Nederland in je eigen taal

    Lima (50) en Sahar (30) weten hoe het is om in Nederland een nieuw leven op te bouwen. Samen runnen moeder en dochter I&P Trainingen, een bedrijf dat onder andere het Participatieverklaringstraject (PVT) verzorgt. Tijdens de training maken de deelnemers in hun eigen taal kennis met de basis van de Nederlandse samenleving. Na afronding tekent de inburgeraar een zogenoemde ‘Participatieverklaring’.

  • Ondersteuning bij Einde Lening Inburgeringsplicht (ELIP)

    Asielmigranten die vóór 1 januari 2022 inburgeringsplichtig werden, hebben daarvoor een lening afgesloten. Sommigen komen niet uit met dit bedrag. Het is niet voldoende om hun inburgering af te ronden. Mogelijk komen zij daarom in aanmerking voor ondersteuning door de RSD: de financiële regeling ELIP (Einde Lening Inburgeringsplicht). Zij ontvangen hierover bericht van DUO.

  • In gesprek met Melina Medzikovic

    Nog geen tien maanden geleden startte Melina Medzikovic als regisseur bij de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug. Als nieuwkomer binnen het team is ze nauw betrokken geweest bij de voorbereidingen op de Wet Inburgering. Wat verandert de nieuwe wet in Melina’s werk? En hoe speelt ze daarop in? We gaan met haar in gesprek.

  • Maatschappelijke begeleiding in het nieuwe stelsel

    De nieuwe Wet Inburgering voorziet niet alleen in onderwijs, maar ook in maatschappelijke begeleiding van statushouders. Die taak ligt bij de lokale vluchtelingenwerkorganisaties in de regio Kromme Rijn Heuvelrug. Zij hebben uitgebreide ervaring: hun vrijwilligers adviseren statushouders al jarenlang over geldzaken, huisvesting, verzekeringen, schoolkeuze en meer. Wat betekent de nieuwe wet voor hun werk?

  • Een nieuwe manier van inburgeren

    Gemeenten zijn vanaf 1 januari 2022 verantwoordelijk voor inburgering van nieuwkomers. Dat bepaalt de nieuwe Wet Inburgering. Voor de gemeenten Bunnik, de Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist gaat de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) deze taak uitvoeren. Door de nieuwe wet verandert er veel voor de nieuwkomers én de gemeenten.