Maatschappelijke begeleiding in het nieuwe stelsel
De nieuwe Wet Inburgering voorziet niet alleen in onderwijs, maar ook in maatschappelijke begeleiding van statushouders. Die taak ligt bij de lokale vluchtelingenwerkorganisaties in de regio Kromme Rijn Heuvelrug. Zij hebben uitgebreide ervaring: hun vrijwilligers adviseren statushouders al jarenlang over geldzaken, huisvesting, verzekeringen, schoolkeuze en meer. Wat betekent de nieuwe wet voor hun werk?
Voor iedere lokale vluchtelingenwerk-organisatie wordt in december of januari een presentatie gehouden. Ook gaan we in gesprek over de nieuwe rol van de maatschappelijk begeleider. Namens de Regionale Sociale Dienst praatten Fikri el Makrini en Julienne Holthuis (beiden verantwoordelijk voor het project nieuwe Wet Inburgering) de maatschappelijke begeleiders bij over de nieuwe Wet Inburgering.
Samen optrekken
“We werken als Regionale Sociale Dienst en Vluchtelingenwerk vanuit werkgroepen samen aan de voorbereidingen van de nieuwe wet”, vertelt Fikri. “Zodat we de nieuwe werkwijze zo goed mogelijk implementeren. De maatschappelijk begeleiders komen straks veel vroeger in het proces in contact met de inburgeraars.”
Samen signaleren
De RSD gaat intensiever samenwerken en informatie uitwisselen met vluchtelingen-werkgroepen. Fikri: “Het is belangrijk dat de maatschappelijk begeleiders samen met ons problemen en mogelijkheden signaleren. Daar moeten we gezamenlijk actief op inspelen. Zijn er bijvoorbeeld psychische klachten die veel invloed hebben op het inburgeringstraject? En past de gekozen leerroute bijvoorbeeld écht bij de cursist, ook na een paar maanden ervaring?”
Rol maatschappelijk begeleider
Een van de organisatoren van de bijeenkomsten is Hanneke Eilers, coördinator van Steunpunt Vluchtelingen De Bilt. Bij het Steunpunt zetten meer dan honderd vrijwilligers zich in als taalcoach en maatschappelijk begeleider voor statushouders. Ze merkt dat er bij hen behoefte is aan informatie over het nieuwe inburgeringsstelsel: “Er was gelukkig veel ruimte voor vragen. We kwamen maar aan een deel van de presentatie toe. Zoveel was er om uit te leggen.”
Elkaar aanvullen
Een van de begeleiders was verbaasd dat de maatschappelijk begeleider in de nieuwe wet een andere rol krijgt, vertelt Hanneke. “Er gaan inderdaad taken naar de RSD. Bijvoorbeeld het zoeken naar een inburgeringsschool en een onderdeel van de financiële ontzorging. Maar juist de manier waarop de RSD en maatschappelijk begeleiders elkaar aanvullen, blijft ontzettend belangrijk.”
Meer informatie
Wilt u meer informatie of heeft u behoefte aan een presentatie voor uw organisatie? U kunt hierover contact opnemen met Julienne Holthuis (06-22154223) of via de mail: j.holthuis@rsdkrh.nl.