In de Participatiewet staat dat iedereen verplicht is om ‘naar vermogen algemeen geaccepteerde arbeid’ te verkrijgen, te aanvaarden en te  behouden. Dit houdt in dat als je kunt werken, je ook moet werken. En, hou er rekening mee, ál het werk is passend.

Stel dat je een studie Economie hebt afgerond, dan zul je ook moeten kijken naar magazijnwerk. Het gaat er om dat je zelf een bron van inkomsten hebt zonder aanspraak te hoeven maken op een bijstandsuitkering.
Bij het zoeken van werk is het belangrijk rekening te houden met de arbeidsverplichting. Hier moet je namelijk aan voldoen. Wat houdt deze verplichting in?

Arbeidsverplichting

1. Je moet proberen om betaald werk te vinden.

Daarvoor moet je bijvoorbeeld op zoek naar vacatures, solliciteren en ingeschreven staan bij minimaal drie uitzendbureaus. Al het werk is passend, dat wil zeggen: je mag geen werk weigeren als dit niet aansluit bij jouw opleiding of ervaring.

2. Je zoekt niet alleen naar werk in je eigen woonplaats, maar ook in jouw regio of nog verder weg.

Als je werk vindt of als je werk krijgt aangeboden, dan neem je dit werk aan.

3. Je bent bereid om voor je werk te reizen.

Werk waarvoor je elke dag tot maximaal 3 uur moet reizen (heen en terug) mag je niet weigeren. Als het nodig is om werk te krijgen of te behouden, en als het voor jou (en eventueel je gezin) mogelijk is, moet je zelfs verhuizen. Je moet dan wel een contract hebben voor ten minste een jaar en zo veel verdienen met deze baan dat je geen bijstandsuitkering meer nodig hebt.

4. Je zorgt ervoor dat je je kennis en vaardigheden bijhoudt of verbetert, als dit nodig is voor het krijgen of behouden van werk.

Dus als je een cursus moet volgen om de nieuwste benodigde technieken in jouw
vakgebied te leren of de Nederlandse taal goed te beheersen, dan doe je dat.

5. Je doet geen dingen die het krijgen van werk of het behouden
daarvan moeilijker maken.

En je doet je best bij sollicitaties. Zo zorg je ervoor dat je netjes gekleed, met een verzorgd uiterlijk en op tijd op jouw sollicitatiegesprek of op je werk verschijnt.