“Wat ik in Eritrea zocht, vind ik in Nederland”
Hoe is het om je land te verlaten en een nieuw leven op te bouwen in Nederland? We vragen het aan Roza, die in 2015 vanuit Eritrea naar Nederland kwam. Haar inburgering heeft ze een paar jaar geleden afgerond. Hoe kijkt ze daarop terug?
“Opnieuw beginnen in een nieuw land vond ik erg moeilijk. Je mist het bekende uit je eigen land, want alles is hier anders: de omgang met mensen, het landschap, de regels en natuurlijk de taal. Ik moest gaan inburgeren en dat vond ik spannend: wat staat me te wachten? Het was voor mij een periode met veel zorgen.”
“Ik ben blij dat ik in Nederland ben. Want wat ik in mijn thuisland zocht en niet kon vinden, heb ik hier wel gevonden: vrijheid en veiligheid. Ik hoef hier niet bang te zijn. En ik kan me steeds beter redden, ook met de taal. Want dat heb ik wel gemerkt: om je thuis te voelen is de taal het belangrijkst. Als ik me dat eerder had gerealiseerd, had ik al in het azc veel meer geoefend. Als je de Nederlandse taal niet kent is het leven gewoon moeilijker. Je begrijpt minder goed wat er gebeurt om je heen, en je kunt ook jezelf niet goed uitdrukken om aan te geven wat je wilt. De taallessen vond ik moeilijk, zeker in het begin. Maar het is absoluut de moeite waard om door te zetten.”
“De Eritrese cultuur hoef ik niet helemaal te missen. Tegelijk met mij kwamen er namelijk meer Eritreeërs naar deze regio, met wie ik ook de inburgering samen heb doorlopen. Het is leuk om hen te kennen. De sociale omgang in Nederland is anders dan in Eritrea, wat minder spontaan en open vind ik. Maar ik spreek ook graag met Nederlanders. Een belangrijke tip voor nieuwkomers: maak contact met mensen en ga Nederlands spreken in je vrije tijd! Ook werk is een goede manier om contacten te leggen en bezig te zijn met de taal.”
Brieven duidelijker maken
Roza helpt de RSD bij het verbeteren van brieven voor nieuwkomers. “Brieven zijn vaak moeilijk om te lezen voor inburgeraars”, vertelt ze. “De RSD heeft mij gevraagd om een brief te testen: welke woorden zijn te moeilijk, is de taal begrijpelijk genoeg? Ik ben blij dat ik hierbij kan helpen. Hopelijk worden alle brieven duidelijker voor de lezers!”