Vragen over werk

Mogen Oekraïners werken?

Ja, vluchtelingen uit Oekraïne mogen werken in loondienst. Ze hoeven daarvoor sinds 1 april 2022 geen speciale vergunning meer aan te vragen. Wanneer vluchtelingen uit Oekraïne gaan werken, moeten zij wel een zorgverzekering afsluiten. Houd voor actuele ontwikkelingen over verzekeringen de speciale website van de overheid in de gaten. Meer informatie over de vergoeding van medische zorg is te vinden op de website van de zorgverzekeringslijn.

Wat is er nodig voor een Oekraïense vluchteling om te kunnen werken?

Om te kunnen werken heeft de vluchteling een BSN-nummer nodig. Alleen vluchtelingen die al zijn ingeschreven in de BRP (basisregistratie personen) kunnen dus gaan werken. Het is voor vluchtelingen uit Oekraïne nog niet toegestaan om te werken als zelfstandige (zzp’er). Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Wat als een vluchteling uit Oekraïne niet de Oekraïense nationaliteit heeft?

Voor vluchtelingen uit Oekraïne die niet de Oekraïense nationaliteit hebben, moet nog wel een tewerkstellingsvergunning aangevraagd worden. Als iemand kan aantonen dat hij of zij onder de speciale regels voor vluchtelingen uit Oekraïne valt (tijdelijke bescherming), dan kan diegene ook zonder vergunning aan het werk. Die speciale regels gelden voor mensen zonder de Oekraïense nationaliteit die op 23 februari 2022 in Oekraïne internationale of nationale bescherming genoten of een geldige Oekraïense verblijfsvergunning hadden.

Waar vind je werk als Oekraïense vluchteling?

Er zijn verschillende organisaties die kunnen helpen bij het zoeken naar werk. Bijvoorbeeld:

Kunnen vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland studeren?

Op dit moment zijn er geen speciale regels voor vluchtelingen uit Oekraïne die willen studeren. Voor hen gelden dezelfde collegegeldtarieven en toelatingsvoorwaarden als voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak. Mogelijk verandert dit in de toekomst, maar de overheid heeft hier nog niets over bekendgemaakt. Wel is er geld vrijgemaakt voor Oekraïense studenten die al in Nederland studeerden met een studievisum. Meer informatie over onderwijs en gratis cursussen is te vinden op de website van refugeehelp.

Krijgt een Oekraïense vluchteling minder leefgeld als hij of zij gaat werken?

Ja. Het leefgeld stopt bij betaald werk. Als iemand van 18 jaar of ouder gaat werken wordt per 1 februari 2023 het leefgeld van het hele gezin stopgezet. Dit geldt ook voor kleine verdiensten, zoals een krantenwijk. Het leefgeld wordt ook stopgezet als iemand van 18 jaar of ouder een uitkering ontvangt van de Nederlandse overheid, bijvoorbeeld de werkloosheidsuitkering of een uitkering voor arbeidsongeschiktheid.

De vluchteling meldt dit bij de gemeente. Het leefgeld stopt dan vanaf de eerste dag van de volgende maand.

Wijziging zorgverzekering

Vanaf 1 juli 2022 is de Regeling Medische zorg Ontheemden van toepassing. Het kabinet heeft besloten dat ook ontheemden die werken, en daarom een verzekeringsplicht hebben, onder de RMO vallen. Meer informatie hierover leest u op de website van de zorgverzekeringslijn of op de website van Refugee Help.

Hier vindt u uitgebreide informatie in het Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch. U kunt op deze site ook de veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ) bekijken.

Wijziging belastingregels

Mogelijk heeft u recht op toeslag(en). Meer informatie hierover vindt u op de website van de Belastingdienst