Perspectief voor de lange termijn
Wat maakt het nieuwe inburgeringsstelsel nou écht anders dan het oude? Daarover hebben de schrijvers van een nieuw beleidskader nagedacht. Want de nieuwe Wet Inburgering laat veel ruimte voor een eigen invulling. Sander Jansen, wethouder in Zeist en voorzitter van het algemeen bestuur, en Rob Steenland, beleidsmedewerker, lichten de belangrijkste keuzes toe. Eén ding stellen ze voorop: de mens moet centraal staan.
“Een beleidskader geeft richting aan je beleid”, legt wethouder Sander Jansen uit. “Als gemeenten in de Kromme Rijn Heuvelrug willen we nieuwe inwoners een goede start bieden, waarbij we veel breder kijken dan alleen de wettelijke verplichting tot inburgering. Het gaat om hun perspectief voor de lange termijn.”
Duurzaam inburgeren
“We organiseren het inburgeringsproces vanuit het perspectief van de nieuwkomer. Dat is het belangrijkste uitgangspunt van het nieuwe beleidskader”, vertelt Rob. “We noemen dat duurzaam inburgeren: we besteden aandacht aan iemands toekomst op de lange termijn. Het korte termijnperspectief is meestal dat iemand financieel zelfredzaam wordt, de taal leert en zo snel mogelijk een baan vindt. Maar voor de individuele inburgeraar is dat niet genoeg om zich in Nederland thuis te voelen. Daarvoor is ook een sociaal netwerk nodig en de mogelijkheid om iets te doen waar je blij van wordt.”
Belang van het netwerk
“We willen daarom maatwerk bieden in de vorm van passende werkplekken. Daar hebben we ons netwerk hard voor nodig. Werkgevers die plek bieden aan een heel diverse doelgroep. Want inburgeraars hebben allerlei verschillende achtergronden, van hoog- tot laagopgeleid en thuis in allerlei vakgebieden.”
Samen zorgen voor een passend aanbod
“Onze taak als RSD, Vluchtelingenwerk, onderwijsinstellingen en de rest van het netwerk is om deze mensen aan te spreken op hun motivatie, niet op hun verplichtingen”, vindt Sander.
“Natuurlijk zijn die verplichtingen er vanuit de wet, maar alleen met een passende invulling van de inburgering kunnen nieuwkomers succesvol starten in Nederland. Dat vraagt van alle betrokken organisaties dat we de gezamenlijke verantwoordelijkheid voelen. Dat we niet alleen onze eigen letterlijke taak uitvoeren, maar ook bij elkaar aankloppen als we mogelijkheden zien. Als wij goed samenwerken, dan kunnen we gezamenlijk deze nieuwe inwoners faciliteren om zich thuis te voelen in Nederland en een waardevolle bijdrage te leveren aan de samenleving.”
Nieuw beleidskader
Benieuwd naar het nieuwe beleidskader? U kunt het hier lezen.