Participatiewet en werkgeversregelingen

Staat u als werkgever open voor een medewerker met een arbeidsbeperking? Dan zijn daarvoor verschillende gunstige (financiële) regelingen. Hieronder ziet u hier een opsomming van.

Participatie Quickscan

Wilt u weten welke functies of taken binnen uw bedrijf geschikt zijn voor een werknemer uit de doelgroep van de Participatiewet? Het WGSP brengt dit graag voor u in kaart en adviseert u hoe u dit in de praktijk het beste kunt organiseren.

Werving en selectie

Wilt u een vacature open stellen voor iemand met een arbeidsbeperking? Dan gaan onze recruiters graag voor u aan de slag. Op basis van uw wensen en mogelijkheden selecteren wij geschikte kandidaten die onder de Participatiewet vallen.

No-risk polis

Medewerkers met een arbeidsbeperking zijn niet vaker ziek dan andere medewerkers. Maar als de medewerker toch ziek wordt, dan kunt u een beroep doen op de no-riskpolis. De no-riskpolis is een vergoeding van het doorbetaalde loon bij ziekte, ongeacht de oorzaak van de ziekte.

Proefplaatsing

Twijfelt u of een toekomstige medewerker met een arbeidsbeperking het werk aankan? Dan kunt u gebruik maken van een proefplaatsing. Dit biedt u de mogelijkheid om de medewerker maximaal twee maanden met behoud van uitkering in uw bedrijf te laten werken. Zo kunt u bekijken of er sprake is van een wederzijdse match zonder risico.

Loonkostensubsidie

Voor een medewerker met een arbeidsbeperking die een Participatiewet uitkering van de gemeente ontvangt, kunt u loonkostensubsidie krijgen. U betaalt uw medewerker dan zijn volledige salaris. De hoogte van de loonkostensubsidie is het verschil tussen het wettelijk minimumloon en de loonwaarde. Hierdoor betaalt u alleen de loonwaarde van de nieuwe medewerker.

Loondispensatie

Voor een medewerker die een Wajong-uitkering van UWV ontvangt, kunt u loondispensatie krijgen. U betaalt dan alleen de productieve uren van de werknemer (de loonwaarde). UWV vult het inkomen aan tot het wettelijk minimumloon. Hierdoor betaalt u alleen de loonwaarde van de nieuwe medewerker.

Jobcoaching

Soms hebben medewerkers met een arbeidsbeperking tijdelijk extra begeleiding nodig. In dat geval kan een jobcoach deze medewerker ondersteunen tijdens de inwerkperiode. Ook adviseert de jobcoach u bij het omgaan met de nieuwe medewerker.

Overige werkvoorzieningen

In specifieke gevallen zijn er nog andere vormen van ondersteuning mogelijk, bijvoorbeeld een werkplekaanpassing of het toegankelijk maken van de werkvloer voor mensen met een handicap. Hierbij wordt altijd gekeken naar de mogelijkheden en onmogelijkheden binnen uw bedrijf en de aard van de handicap van de werknemer.

Meer advies?

Wij helpen u graag om SROI tot een succes te maken. Wilt u weten hoe u kunt voldoen aan een SROI verplichting? Of zou u graag meedingen in een aanbesteding waar SROI contractvoorwaarden van toepassing zijn? Neem dan contact op met het Ondernemersteam. Zij ondersteunen u hier graag bij.
U kunt het Ondernemersteam op werkdagen tijdens kantooruren bellen op telefoonnummer 030 - 692 95 00. U kunt ons ook mailen: ondernemersteam@rsdkrh.nl.