Informatie voor het netwerk
Sinds 1 januari 2022 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de inburgering van nieuwkomers in Nederland, volgens de Wet Inburgering 2021. Namens de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist voert de Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug (RSD) die taak uit. Om iedereen een goede start te geven, ondersteunen we nieuwkomers bij hun inburgering. Wat het inburgeren onder de nieuwe wet precies inhoudt voor gemeenten, ketenpartners en de nieuwkomers zelf, leest u hier.
Focus op taal en werk
Taal en werk staan centraal in het nieuwe inburgeringsstelsel. Want daarmee kunnen nieuwkomers snel meedoen in de Nederlandse samenleving. Wie de taal goed beheerst, vindt sneller werk en voelt zich ook sneller thuis. Daarom is het belangrijk dat inburgeraars de Nederlandse taal zo goed mogelijk leren.
Inburgeren op niveau
Inburgeren kan via drie verschillende routes, gericht op verschillende groepen inburgeraars.
Onderwijsroute
Deze route is voor nieuwkomers tot 28 jaar. Het is een voltijds traject van ongeveer twee jaar lang en veertig uur per week. Inburgeraars studeren af op taalniveau B1 of hoger. De leerroute is gericht op uitstroom naar een opleiding op mbo-, hbo- of wo-niveau, waarvoor de jongeren in de meeste gevallen studiefinanciering krijgen. Ze kunnen de studiefinanciering aanvragen bij DUO.
B1-route
De nieuwe inburgeringswet vraagt van inburgeraars dat ze Nederlands leren op taalniveau B1. Dit wordt zowel op school als in de praktijk geleerd, bijvoorbeeld door middel van betaald werk of vrijwilligerswerk.
Zelfredzaamheidsroute
De ‘Zelfredzaamheidsroute’ (Z-route) is bedoeld voor inburgeraars met een beperkte leerbaarheid. Dat betekent dat het voor hen niet haalbaar is om binnen drie jaar – de inburgeringstermijn – Nederlands te leren op taalniveau B1. De Z-route is daarom vooral gericht op zelfstandig meedoen in de samenleving. Het traject wordt niet afgesloten met een examen, maar met een gesprek met een regisseur inburgering van de RSD. Dit kan pas als de inburgeraar minimaal 1.600 uur aan de leerroute heeft besteed, namelijk 800 uur participatie en 800 uur taalonderwijs.
Welke route volgt de inburgeraar?
De RSD bepaalt welke route bij een inburgeraar past. We brengen de situatie van elke inburgeraar zorgvuldig in kaart tijdens een ‘brede intake’. Asielmigranten en gezinsmigranten volgen verschillende inburgeringstrajecten. Hieronder vindt u meer informatie daarover. U vindt er ook twee praatplaten met de verschillende stappen van de inburgering.
Werkt u bij de gemeente of bij een lokale maatschappelijke organisatie? En bent u geïnteresseerd in de laatste ontwikkelingen rondom inburgering? Dan kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief door een mail te sturen naar info@rsdkrh.nl. Vermeld daarin dat u zich aanmeldt voor de nieuwsbrief Wet Inburgering.
Heeft u een tip of onderwerp voor de volgende nieuwsbrief? Stuur een mail naar teaminburgering@rsdkrh.nl.